maanantai 15. maaliskuuta 2021

VIISI VIISASTA JA VIISI TYHMEMPÄÄ!

Matt 25:2-13 Vertaus kymmenestä morsiusneidosta

Vaikka sanotaan, ettei Jeesuksen vertauksia ehkä tarvitsisi niin kaikilta osin tulkita, tämä on yksi sellainen, josta olen kuullut hyvinkin "tarkkoja" selityksiä.  Jeesus esittää kertomuksensa juutalaisessa yhteisössä silloisen hääseremonian tunteville. Kyseessä ovat morsiusneidot, ei morsian. Kuitenkin heitä verrataan morsiameen. 

Toinen pohdintaa aiheuttava asia on lamput ja öljyastiat! Mitä Jeesus mahtoi lopulta tarkoittaa?

Itse tarkastelen asiaa seurakunnan näkökulmasta, koska elän sitä aikaa. Raamattu todistaa lain ja profeetat olleen Johannes Kastajaan saakka, siitä eteenpäin Jeesus tuli todistamaan Jumalan kuningaskunnasta (valtakunnasta suom. käännös)

  Huomioitavaa on myös, että Pyhä Henki vuodatettiin Helluntaina. Sitä ennen Jeesus kuoli, haudattiin, nousi kuolleista. Sen jälkeen puhalsi opetuslastensa päälle ja sanoi:  " ottakaa Pyhä Henki!"Pidän tätä opetuslasten uudestisyntymisen hetkenä ja helluntaita srk.n syntynä.

Sitten sanotaan jakeessa 6. Keskellä yötä kuului huuto: sulhanen saapuu! Menkää häntä vastaan! ja myöhemmin, ne, jotka olivat valmiit menivät häihin.

Usein kuulee joidenkin uskovien pelokkaina kyselevän: "olenko valmis?" Kysymys on kyllä tärkeä, mutta sen ei pitäisi uudesti syntynyttä ahdistaa!

Mieleen nousee kysymys, kuka sitten on morsian, ketkä morsiusneidot? Jonkin selityksen (en muista tietenkään missä) morsian on juutalainen messiaaninen srk. Ovatko morsiusneidot pakanasrk? Joku voisi vastata tähän.

Katolinen perinne, mukaan lukien luterilaisuus sanoo, että lapsikaste riittää! Protestanttinen opettaa uskoontuloa, uudestisyntymistä Helluntailaisuusja karismaatikot painottaa Pyhän Hengen kastetta ja omantunnon puhtautta.

Raamattu puhuu Kristuksen ruumiista, kehosta. Kyseessähän on nyt ketkä pelastuvat, tai ketkä Jeesus nostaa tuuliin ja pilviin! Vastaan sen ymmärryksen mukaan, mikä on tullut itselleni todeksi neljänä kymmenenä vuotena: Jeesus noutaa oman ruumiinsa  so. seurakunnan.

Kysyt ehkä, ketkä ovat valmiita, mitä jos minut vielä tuomitaan synnistä? Jotkut ajattelevat, että uskovien kasteen jälkeen seurataan Jeesusta ilman syntiä! Totta tämäkin:

 Jos me vaellamme valossa, niinkuin Hän on valossa, meillä on yhteys keskenämme ja Jeesuksen, hänen poikansa veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä. Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, me eksytämme itsemme eikä totuus ole meissä.

Jos tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. Jos sanomme, ettemme ole tehneet syntiä, teemme hänestä valehtelijan eikä hänen sanansa ole meissä. (1joh 1:7-10) Lisäksi 1piet 3:21 todistaa, ettei KASTE ole lihan saastan poistamista, vaan hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta.

Kasteessa toki uskoen haudataan vanha syntinen elämä, johon voidaan lukea kaikki ns. lihan teot, jotka ovat syntiä. Eikä tunnustaminenkaan poista syntiä vaan se, mitä Jeesus teki puolestamme ristillä. Hän kuoli kerta kaikkiaan kaikki meidän syntimme ikuisiksi ajoiksi!. Hyvä omatunto puhuu yhdessä Pyhän Hengen kanssa, että olemme Jumalan lapsia, emmekä joudu tuomittavaksi syntiemme tähden.  Mikä on jo tuomittu, ei voi tulla eteemme uudelleen! Ilman Jeesusta ihmiset joutuvat tekemään tiliä jokaisesta turhasta sanastakin!

Tuomiomme on palkka siitä, mitä olemme tehneet ajassa Jumalan valtakunnan hyväksi, edeltä valmistetut Jeesuksessa tehdyt hyvät työt , joista saamme bonuksena palkinnon ikuisesti! Älä pelkää, Usko ainoastaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti