tiistai 28. kesäkuuta 2022

Vertaus palvelijoille uskotuista talenteista

 Meille uskovina on kullekin annettu jonkin verran talentteja, isännän omaisuutta, joilla on tarkoitus harjoittaa liiketoimintaa. Vertauksen mukaan jollakin on viisi, jollakin kaksi, jollakin vain yksi. Mitä ne ovat tarkalleen? Uskon , jotkut syntyperäisiä, jotkut hengellisiä. Joka tapauksessa ne ovat Herralta saatua Herran omaisuutta. Herran bisneksessä on kyse ihmissieluista, joita tulisi voittaa Jumalan valtakuntaan. On siis kyse äärimmäisestä rakkaudesta, ettei kukaan hukkuisi iankaikkisesti. 

Miten on käytännössä? Minua huolestuttaa tuo yhden talentin haltijan toiminta! Hän nimittäin sanoi: "Minä tiesin, että sinä olet ankara mies!"

Ajattelenko ensinnäkin, että olen sopimaton hoitamaan Jumalan minulle asettamia tehtäviä? Olen tehnyt sitä ja tätä, enkä vieläkään ole tämän kummempi! Minä varmasti mokaan, eikä kukaan minua kuuntele! Nuo toiset ovat niin paljon kelvollisempia ja parempia, turha edes yrittää! Sitä paitsi, Jumala on ankara, ja odottaa täydellisyyttä. Onhan kirjoitettukin," olkaa täydelliset, sillä minä olen täydellinen". Kuka nyt tuohon pystyisi. Nuo toisetkin itseasiassa kuvittelevat olevansa täydellisiä, mutta jos näkisivät yhtä tarkasti, kuin minä näen, niin kyllä olisivat hiljaa! Eikö jo Jumalakin laita heitä tilille tuosta!

Mitäs Jumala tähän? "Sinä paha ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä niitän sieltä, minne en ole kylvänyt ja kokoan sieltä, mihin en ole siementä viskannut! Sinun olisi pitänyt jättää rahani rahanvaihtajille, niin että olisin tullessani saanut rahani takaisin korkoineen.

Yritys noudattaa lakia, ja olla itsessään täydellinen sitoo pelkoon, ahtauteen, kateuteen jne,  tai jopa laiskuuteen. Tai voi olla myös, että käyttää pelkoa tekosyynä laiskuuteen, mutta Jumala näkee motiivimme paremmin kuin me itsekään näemme.

Entä nuo muut? Olivatko he täydellisiä? Ei, mutta he olivat ymmärtäneet asiat hiukan toisin! Heidän käsityksensä Jumalasta oli toisenlainen. He tiesivät Jumalan lain ja täydellisyyden, mutta ymmärsivät myös Jumalan armon Jeesuksessa, että heille luetaan Jeesuksen täydellisyys ja vanhurskaus. Niinpä he tietoisena omasta kyvyttömyydestä keskittyivät toimimaan Herran talenteilla. Siinä olikin elämän sisältöä tarpeeksi, eikä aikaa jäänyt keskittyä ns. epäolennaiseen. Voima ja voitelu virtaa myös kaiken aikaa alkulähteestä, Pyhästä Hengestä.

Olen kuullut kerrottavan, että herätystä ja uskoa syntyy helpoiten siellä, missä evankeliumia ei ole vielä julistettu. Me, joilla on ollut etuoikeus kuulla evankeliumi useaankin kertaan, tulee kiusaus ryhtyä ajankuluksi spekuloimaan. mikä on oikein ja mikä väärin. Raamatun punainen lanka, alusta viimelehdille on: Jumala on rakkaus ja armahtaa meitä Jeesuksen ansion tähden. Hän tuli ihmiseksi sovittamaan meidät itsensä kanssa. Ihminen lankesi syntiin ja sai siitä kirouksen osakseen aina meidän päiviin asti. pahuus lisääntyy lisääntymistään, kunnes Jumala tekee siitä lopun. Meille lahjavanhurskaille on osa iankaikkisesti kirkkaudessa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti